دانلود پاورپوینت, پاورپوینت طرح توجیهی, مقاله

دانلود پاورپوینت, پاورپوینت طرح توجیهی, مقاله, پیشینه تحقیق, مبانی نظری, طرح توجیهی, پرسشنامه مدیریتی, پرسشنامه روانشناسی

دانلود پاورپوینت, پاورپوینت طرح توجیهی, مقاله

دانلود پاورپوینت, پاورپوینت طرح توجیهی, مقاله, پیشینه تحقیق, مبانی نظری, طرح توجیهی, پرسشنامه مدیریتی, پرسشنامه روانشناسی

تحقیق جمعیت خانواده 24 ص ( ورد)

تحقیق-جمعیت-خانواده-24-ص-(-ورد)
تحقیق جمعیت خانواده 24 ص ( ورد)
فرمت فایل دانلودی: .zip
فرمت فایل اصلی: .doc
تعداد صفحات: 19
حجم فایل: 22 کیلوبایت
قیمت: 8500 تومان

لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..doc) ( قابل ویرایش و آماده پرینت )
تعداد صفحه : 19 صفحه

 قسمتی از متن word (..doc) : 
 

‏مقدمه:
‏جستجوی حد متناسب جمعیت برای هر جامعه‏‌‏ای با توجه به شرایط اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی حاکم بر آن، پژوهشگران و متخصصان مسایل جمعیتی را یاری می‏‌‏کند تا به سوی شناخت واقعیت‏‌‏های جامعه خود گام بردارند. امّا این حرکت به دنبال خود سیاست‏‌‏ها و خط‏‌‏مشی‏‌‏های معینی را می‏‌‏طلبد تا به یافته‏‌‏ها و نظرات اصولی و علمی، جامعه عمل بپوشاند، زیرا شناخت مسئله و مشکل اجتماعی یا جمعیتی هر چند که بسیار مهم تلقی می‏‌‏وشد. اما مهمتر از آن نحوة عمل مردم و نهادهای تنظیم کننده رفتار اجتماعی است که در مورد اخیر، به ویژه دولتها نقش حساس‏‌‏تری برعهده دارند.
‏تعریف سیاست‏‌‏های جمعیتی:
‏سیاست‏‌‏ جمعیتی مجموعه‏‌‏ای از اصول و تدابیر و تصمیمات مدون می‏‌‏باشد که در ارتباط با حل مسائل جمعیت توسط دولت برای هماهنگ و ایجاد تعادل بین عوامل جمعیتی از یک سو و عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی از سوی دیگر در جهت رسیدن به اهداف خاص رفاه عمومی جامعه اتخاذ می‏‌‏گردد.
‏مسائل جمعیتی ان دسته اموری هستند که از حالت تعادل و هماهنگی با سایر امور در مجموعه خود خارج شده و به صورت ناهمساز و پیچیده درآمده، به وطریکه جمعیت ‏که یک واقیعیت طبیعی است، به صورت یک معضل و مشکل بروز پیدا می‏‌‏کند بنابراین، مسائل جمعیتی امور ناهمساز وپیچیده‏‌‏ای هستند که به کمک تدابیر وسیاست های جمعیتی در مجموعه کلی باید هماهنگ و همساز گردند تا به صورت مشکلات اقتصادی واجتماعی بروز پیدا نکند. برای جلوگیری از یک چنین مشکلاتی نیاز به برنامه‏‌‏ریزی وس یاست‏‌‏گذاری جمعیتی است.
‏از یک دیدگاه سیاست‏‌‏های جمعیتی را به دو دسته تقسیم می‏‌‏کنند : سیاست‏‌‏های جمعیت خرد و سیاست‏‌‏های جمعیت کلان.
‏سیاست‏‌‏های جمعیتی خرد
‏منظور از سیاست‏‌‏های جمعیتی خرد ‏«‏مجموعة اصول و تدابیر و تصمیمات مدون جمعیتی است که از سوی دولت در کشوری اتخاذ می‏‌‏شود و حدود فعالیتهای او را ‏در ‏رابطه با مسایل جمعیتی‏ و یا اموری که نتایج جمعیتی دارن‏د تعیین می‏‌‏کند.‏»‏ (تقوی، 1377،45). سیاست‏‌‏های خرد یا همان سیاست‏‌‏هایی که توسط دولت‏‌‏ها اتخاذ می‏‌‏شود نیز بر دو گونه است:
‏1: ‏سیاست‏‌‏های مستقیم:‏ سیاس‏ت های مستقیم مجموعة اصول و‏ ‏تدابیری که توسط دولتها اتخاذ می‏‌‏گردند و بطور ب‏ی‏‌‏واسطه ومستقیم درباره حدود و فع‏الیتهای جمعیتی افراد یک جامعه است مانند سیاستهای کنترل موالید در یک کشور.
‏2‏: سیاست‏‌‏های غیرمستقیم :‏ سیاست‏‌‏های غیرمستقیم مجموعة اصول و تدابیری‏‌‏اند که توسط دولتها اتخاذ می‏‌‏گردند هرچند که بطور مستقیم دربارة فعالیتهای جمعیتی نیست اما نتایج جمعیتی دارند بعنوان مثال سیاست‏‌‏های دولت برای بالا بردن سطح رفاه مردم، یا بالا بردن سطح سواد و آموزش زنان و... هر چند سیاست‏‌‏های برشمرده ظاهراً دربارة مسائل جمعیتی نیست اما این سیاست‏‌‏ها باعث کاهش موالید در یک جامعه می‏‌‏شود.
‏نمونه‏‌‏ای از سیاستهای خرد که دولت‏‌‏ها می‏‌‏توانند اتخاذ نمایند:
‏1. دولتها می‏‌‏توانند از طریق شبکه ارتباطات جمعی و فرآیندآموزشی، چه رسمی (نظام مدرسه) و یا غیررسمی (آموزش بزرگسالان) مردم را به داشتن خانواده‏‌‏های کوچکتر تشویق کنند.
‏2. دولتها می‏‌‏توانند به منظور ترویج الگوهای رفتاری جمعیتی مطلوب و نیز به منظور تامین خدمات بهداشتی و جلوگیری از باروری برنامه‏‌‏های تنظیم خانواده را به مرحله اجرا درآوردند. در حال حاضر چنین برنامه‏‌‏هایی، چه به طور رسمی با حمایت دولت و چه به طور غیررسمی توسط خود مردم، در 60 کشور جهان سوم، که تقریباً‏ 87 درصد جمعیت ک‏شورهای کمتر ‏توسعه یافته را در برمی‏‌‏گیرد اجرا‏ می‏‌‏شود. امروزه فقط تعدادی معدو‏دی از کشورهای بزرگ مانند برزیل، برمه، اتیوپی و پرو فاقد برنامه‏‌‏های تنظیم خانواده هستند.
‏3. دولتها می‏‌‏توانند در زمینه داشتن بچه آگاهانه مشوق و محدودیت اقتصادی ایجاد کنند؛ برای مثال، از طریق قطع یا کاهش مرخصی زایمان، کاهش، قطع و یا تحمل مجازاتهای مالی برای داشتن بچه بیش از تعدادی معین، برقراری بیمه تامین اجتماعی سالمندان و قوانین حداقل سن کار کودکان، افزایش شهریه مدارس و قطع کمکهای زیاد دولتی برای آموزش متوسطه و عالی و بالاخره کمک کردن به خانواده‏‌‏های کوچکتر از طریق پرداختهای مستقیم مالی. سنگاپور، هند، کره، تایوان و چین در حال حاضر مشغول تجربه این امر اجتماعی‏‌‏اند که از طریق اعمال سیاستهای تشویقی و تحدیدهای پرجمعیت مساکن کمیاب عمومی را واگذار می‏‌‏کند. علاوه بر این، کمک هزینه زایمان را تا حداکثر دو بچه محدود کرده، حق الزحمه زایمان را برمبنای تعداد اطفال ‏قرار داده و معافیتهای مالیاتی ‏را از 5 بچه به 3 بچه کاهش داده است. در هند، در یک موسسه چایکاری این سیاست‏‌‏ تجربه شده است که به حساب پس‏‌‏انداز کارگران زن در خلال‏ دوره غیربارداری سپرده‏‌‏های مالی گذاشته می‏‌‏شود. این سپرده‏‌‏ها برحسب تعداد بچه اندوخته می‏‌‏شود و چنانچه زنی ت‏عداد بسیار زیادی بچه به دنیا آو‏ر‏د‏ کل سپرده ضبط می‏‌‏شود. هنگامی که زن به سن 45 سال‏گی، یعنی به سنی که دیگر باردار نمی‏‌‏شود، برسد این مبالغ ذخیره شده به عنوان نوعی تامین اجتماعی به جای بچه به زن پرداخت می شود. در تایوان تجربه
‏‌‏ای ‏در‏ یک از شهرکهای روستایی به دست آمده است. در این شهرک، دولت محلی وجوهی را در حساب بانکی زوجهای جوان می‏‌‏گذارد تا هزینه آموزش دو بچه اول آنان را تامین کند. با وجود این، با تولد بچه سوم قسمتی از این پول و با تولد بچه چهارم تمام پول ضبط خواهد شد. کاملاً روشن است که این برنامه برای تشویق خانواده‏‌‏ها به داشتن بچه کمتر ولی تحصیلکرده‏‌‏تر طرحریزی شده است.
‏در‏ سال 1980، چین سیاست جدید سختی را در ارتباط با زاد و ولد و با این هدف که نرخ سالانه زاد و ولد خود را در طی یک دهه به 1 درصد در سال برساند شروع کرد.
‏در میان سایر سیاستها، یک برنامه عدم انگیزه مالی شروع شد که بر طبق آن حقوق کارگرانی که دارای بچه سوم می‏‌‏شدند، تا زمانی که بچه به سن 14 سالگی می‏‌‏رسید 10 درصد کاهش می‏‌‏یافت. بچه همچنین از آموزش و بهداشت رایگان محروم می‏‌‏ماند.
‏زنان اجازه نداشتند که قبل از سن بیست و سه سالگی ازدواج کنند و حداقل سن ازدواج مردان به بیست ‏و شش سال افزایش داده شد. انگیزه‏‌‏های اضافی دیگر عبارت بود از اولویت‏‌‏ مسکن برای زوجهایی که بیش از دو بچه نداشتند، اولویت شغلی برای کودکان خانواده‏‌‏های کوچک، تخصص قطعات کوچک زمین ‏به صورت با به کسانی که خانواده ک‏وچک داشتند و بالاخره افزایش بازنشستگی برای افراد بازنشسته‏‌‏ای که دارای کودکان کمتری بودند.
‏نتایج اولیه نشان می‏‌‏دهد که هند و تایوان به هدفهای خود خواهند رسید. در اواسط دهه 1970 تا مدتی هند یک برنامه وسیع عقیم سازی در دست اجرا داشت.
‏طبق این برنامه به مردان پول نقد، رادیوی ترانزیستوری و حتی بلیط مجانی برای تماشای مسابقات قهرمانی فوتبال داده می‏‌‏شد مشروط بر آنکه با عقیم شدن داوطلبان موافقت کنند. ولی، طی چندین سال این برنامه اثر سیاسی منفیی به جا گذاشت و تلاشهای دولت را در تنظیم خانواده خنثی کرد. آگاهی از نتایج برنامه

 

دانلود فایل
پرداخت با کلیه کارتهای عضو شتاب امکان پذیر است.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.