لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : word (..DOC) ( قابل ویرایش و آماده پرینت )
تعداد صفحه : 29 صفحه
قسمتی از متن word (..DOC) :
1
جهانی شدن و تاثیر آن بر پیشرفت یا عدم پیشرفت جوامع
اشاره :
اصطلاح (( جهانی شدن )) که در دهه های پایانی قرن بیستم پا به عرصه ی گفتمان تهای اجتاما عی گذاشت و توانست در زمانی کوتاه توجه اندیشمندان جهان را به سوی خود جلب کند ، از جمله مفاهیم اجتماعی است که به شدت مناقشه برانگیز است ، از این رو نظریات و دیدگاههای متفاوتی در رابطه با چیستی و شناخت این پدیده به وجود امده است و در نتیجه سوالات گوناگونی در زمینه اثار و پیامندهای آن در ابعاد مختلف جهانی و علمدار اندینشه ساز انقلاب اسلامی و مبتکر گفتگوی تمدنها ریاست محترم و معزز جمهوری اسلامی حضرت حجه الاسلام والمسلمین سید محمد خاتمی با طرح این پرسش در این زمینه مشعلی را بدست فرهنگ دوستان فرهنگی و محققی داده است تا در قالب (پرسش مهر ) ضمن ارج و ادب به اجابت آن سردا سرافراز فرهنگی زمینه اندیشه اندیشیدن در انوار پر تنوع جهانی را به این ----- جمعبندی این اظهارات در سراسر کشور رمزی از پیروی همانند دیگر پیروزیهای شگرف انقلاب اسلامی موج زند و اینجانب به عنوان یک فرهنگی علاقمند به امور فرهنگی همچون پرسش مهر 3 این بار هم به نسبت قربه الی الله و عرض ادب به رمز و راز باطنی آن فرزانه فرهنگی که دغدغه عشق به میهن و انقلاب و اسلام در سئوالات مطروحه ایشان دذل هر شیفته را شیدا می کند ، مقاله ای هر چند مختصر ارائه و امیدوارم تا با عنایت به منابع و استنادات مستغنی و حساب شده ای که از این رهگذر تقدیم مینمایم ، علاقمندان و مطالعه کنندگان را مقبول و در نهایت گوشه ای از دین و احساس مسئولیت خود را در حد لیس الانسان الا ما سعی بر خود ادا کرده باشم .
مقدمه :
3
در برابر پدیده ی جهانی شدن واکنش های متفاوتی در میان روشنفکران و صاحبنظران صورت گرفته ، می گیرد برخی با تملک به اثار مثبت این پدیده به ان با دید مثبت نگریسته و طالب همراهی و همگامی با ان هستند گروهی دیگر با توجه به پیامدها ون عوارض ناشی از این پدیده به خصوص در بخش اقتصاد و فرهنگ در صد نفی و دوری از آن بر می آیند . لذا در این مقاله سعی میگردد تا ابتدا با موشکافی و. تعریف واژه جهانی سازی و پیشینه موضوع آن را با معرفی------ با الهام از آن با طرح موضوعاتی مرتبط از جمله :
جهانی شدن در فرهنگ اسلام و غرب
عوامل موثر در جهانی شدن
فواید و پیامدهای جهانی شدن در جوامع با ارائه آثار و ارقام رسمی به تحلیل پرداخته و آنگاه با ارائه پیشینه اندیشه جهانی شدن در جامعه آمریکا و سپس نقش آمریکا در سناریوی جهانی سازی اشاره و در همین راستا با ارائه اظهار نظرات برجستگانی موضوع جامعه خاور میانه و جهانی سازی را مورد بررسی قرارداده و با توجه به آثار و پیامدهای آن بطور ویژه ---- جامعه عراق . ترکیه ، سوریه و کشور اسلامیمان ایران بعنوان نمونه های بارز جهانی و مطرح روز جمعبندی به جواب پرسش مقاله دست یابیم .
پیشینه و تعریف واژه جهانی شدن :
واژه جهانی شدن در سالهای بعد از دهه ی 1980 پا به عرصه گفتمان های اجتماعی گذاشت و در مدت کوتاهی جزء فرا گفتمان های عصر قرار گرفت و از اوایل دهه 1990 به این طرف به صورت جدی مطرح و توانست خود را در صدر مباحث سیاسی ـ اقتصادی و فرهنگی جای دهد.
اما از آن که نسبت به شناخت این پدیده ، و تعریف و توصیف آن ، هنوز وحدت نظری وجود ندارد و از طرفی در تمامی حوزه های سیاست و فرهنگ و
3
… روندهای متضادی مشاهده می شود دست یافتن به تعریف جامع با مشکل روبرو است .
واژه شناسی ک
در مورد واژة (( جهانی شدن )) که معادل (گلوبالیزیشن Globaliztion) در فارسی به کار برده می شود اتفاق نظر چندانی وجود ندارد . از این رو برخی معادل فارسی این کلمه را (( جهانی سازی )) و برخی دیگر معادل آن را (( جهان گستری )) و دسته سوم معادل آن را (( جهان گرایی )) دانسته اند .
بی تردید همه آنهایی که این معادل ها را برای این کلمه به کار گرفته اند ، گرچه تعابیرشان متفاوت است . اما بر این مطلب اتفاق نظر دارن که بازگشت این تعابیر به کلمه انگلیسی (( گلوبال Global )) که در فرهنگ ها به سه منعنی به کاربرده می شود مد نظر است :
1-گردش مثل توپ یا کره 2-عام وکلی و جهانی نمودن ـ3-مقوله های مربوط یا شامل در کره زمین و سراسر جهان .
تعاریف جهانی شدن :
از آن جا که جهانی شدن بر یک تحول همه جانبه دلالت دارد ، که نه تنها بعد جغرافیایی کرة خاکی را در بر می گیرد ، بلکه همه ابعاد مادی و معنوی انسان ها تاثیر می گذارد . هنوز زمان آن فرا نرسیده است که بتوان تعریف جامعی از آن ارائه داد . جمیز دوزنا در این باره می گوید :
به علت تنوع و ابعاد گوناگون جهانی شدن ، و نیز به این دلیل که مفهوم جهانی شدن میان سطوح گوناگون تحلیل مانند اعتقاد ، سیاست ، فرهنگ و ایدئولوژی ، ارتباط برقرار می کند ، هنوز زود است که تعریف کامل از این پدیده ارائه شود .
5
اما در عین حال اکثر مسانی که در رابطه با جهانی شدن سخن گفته اند ، سعی کرده اند تا تعریفی بع تناسب آنچه که مورد بحث بوده است از جهانی شدن ارائه نماید .
از جمله در میان اندیشمندان غربی اولین کسی که روی جهانی شدن بطور سیستماتیک کارکرد رونالد براتسون بود و در تعریف خود جهانی شدن را مساوی سیاره ای شدن می گیرد یا در کشور ، دکت رعماد افروغ جهانی شدن را در یک مفهوم پارادکسیکال و مناقشه بردارد میداند و معنتقد است جهانی شدن به معنای صوری و لغوی قضیه . یعنی پشت سر گذاشتن و شاهد یک سری ارتباطات فراملی و بین المللی بودن .
و یا دکتر ولایتی که ساده ترین مفهوم و تعریف جهانی شدن را عبارت از :
تاثیر گذاری عوامل فرامرزی بر روی یک کشور در جهت هر چه شفاف تر شدن مرزهای آن برمیشمارد و اما دوره شروع بحث جهانی شدن در عصر حاضر را می توان پس ار فرو پاشی شوروی (سابق ) شروع جدی این بحث دانست که اولین بار از طرف بوش رئیس جمهور پیشین امریکا مطرح گردید وی در یم سخنرانی ، در منقابل افراد نیروی دریایی آمریکا ، موضوع (( نظم نوین جهانی )) را به میان آورد .
بوش در تبیین این مسأله به جهانیان این گونه القا کرد که آمریکایی ها دنبال جهان یک قطبی هستند که خودشان در راس باشند .سایرین هم بسته به شئوناتشان در بدنه یا قاعده این هرم قرار گیرند ، وی با اغین سخن هم پایان عصر دو قطبی ، که بعد از جنگ جهانی دوم شروع شد و با فروپاشی شوروی خاتمه پیدا کرد را اعلام نود و هم آغاز جهان یک قطبی را .
جهانی شدن در فرهنگ اسلام و غرب :
این مسئله در فرهنگ غربی از زمان مطرح شدن بحث (0 ملت و دولت )) و بعد از معاهدة و (( وست فالین )) به وجود آمد . معاهدة مذکور در قرن نوزدهم به دنابل جنگهای طولانی 30 ساله . در اروپا . منعقد شد و از آن به بعد مرزها و بخش های مختلف اروپا که با هم می جنگیدند شکل گرفت ، لذا پایه ورود این اصطلاح به میان اصطلاحات سیاسی از آن زمان شکل گرفت و این شکل گیری از دیدگاه غربی آن است .